Linssoppa

Ett recept på en mästerligt god linssoppa med grönsaker. Vegetarisk dessutom! Detta gjorde jag lite på känn en dag, kokade ihop det jag hade hemma. Det var ett tag sen jag gjorde soppan så jag kommer inte riktigt ihåg hur jag gjorde. Men linserna behöver koka ett tag och skär man potatisen i små bitar blir den också lagom mjuk. Lägg inte i broccolin för tidigt för den blir lätt överkokt.
 
Blir cirka 4-5 portioner.
 
Ingredienser:
1 halv lök
1 potatis
1 halv morot
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl röda linser
ca 120 g färsk broccoli
Kryddor (salt, peppar, örtsalt eller vad man själv gillar)
Olja
 
Gör såhär:
1. Finhacka löken, skala potatisen och moroten och dela dem i små delar.
2. Fräs lök, potatis och morötter i nån matsked olja på högsta i effekt i några minuter så att det blir mjukt.
3. Häll på vatten, buljongtärning och linser.
4. Kör först på högsta effekt i några minuter.
5. Kör i lägre i effekt i cirka 10 minuter.
6. Skölj broccolin i mindre delar och kör soppan cirka 3-5 minuter på högsta effekt.
7. Krydda. Sen färdigt!
 
 
 
 
 

Risgrynsgröt

Det var detta receptet på risgrynsgröt som verkligen gjorde mig frälst av att laga mat i micron. Så sjukt enkelt! Och gott! Smakar verkligen hemmagjord! Första gången jag gjorde gröten gick allt perfekt, andra gången hände det som jag inte vill ska hända. Det kokade över... men det var nog för att jag hade en för liten skål. Så ta en stor skål eller så går det nog att laga en mindre mängd direkt i sin tallrik.
 
1 portion
 
Du behöver:
1 dl vanligt kokt ris
2 dl mjölk
En nypa salt
1 tsk smör
 
Gör såhär:
1. Blanda allt i en skål. Då ser det ungefär ut såhär:
 
2. Kör på högsta effekt i cirka 4 minuter, mitt blir 850 watt. Glöm inte locket!
3. Rör om lite och kör ytterliggare 8 minuter men på den lägsta effekten. Min har 100.
4. Klart! Är gröten för tjock kan man späda ut med mjölk.
 
 

Bloglovin

Inte för att någon läser min blogg (än) men jag lägger ändå in en länk som gör att man kan följa mig på bloglovin.
 
Följ min blogg med Bloglovin

Gröt

Havregrynsgröt är jätteenkelt att köra i micron. Det enda man ska tänka på är att hålla koll så det inte kokar över. Då kan man få kladdigt grötklegg i hela micron som är väldigt svårt att torka bort. Men oftast så går det ju bra.
 
Gör såhär:Ta en del havregryn och två delar vatten och lite till. Tex 1 dl havregryn och 2 dl vatten plus nån matsked extra vatten. Blanda allt direkt i din tallrik och häll på en nypa salt.Kör på högsta effekt i en minut. Rör om. Kör sen i lite lägre effekt i lite mer än en minut till.
Klart!

 
                                                 En lika smickrande bild som vanligt
 
 
 
 
 

Tips -underhåll

Tänkte att det kunde vara bra med lite tips som handlar om hur man tar hand om sin kära microvågsugn.
 
Lock
Använd alltid lock över maten när du micrar den! Annars kan det hända otrevliga saker i form av mat överallt i ugnen. De bästa locken är de stora gjorda av plast men det funkar också bra att ta ett porslinslock eller en vanlig tallrik. Jag föredrar absolut de locken som är högre. Har använt microlock som är vida men jättekorta på höjden. Det är inget vidare för taket på locket hamnar på maten. Ett lock kostar från 20-40 kronor och går att köpa typ överallt. Mitt köpte jag på coop för 25 spänn. Tror jag såg ett på Claes Olsson som kostade 20.

Bildkälla:Här
 
Städa
Om det trots locket skulle hamna mat i micron så torka alltid upp det direkt! Annars torkar det in, blir äckligt och luktar illa. Inget trevligt alls. Tänker inte lägga in bild på detta. Sen så är det alltid bra att diska upp microlocket nån gång i veckan så håller det sig fräscht. Att torka ur micron med en disktrasa lite då och då är bra. Torka överallt, på luckan, i taket, på sidorna men även utanpå. Diska också glasskivan som ibland finns i mellanåt.
 
Lufta
Jag brukar alltid lufta ur min micro minst en gång om dagen. Jag låter helt enkelt luckan stå öppen. Vet egentligen inte hur nödvändigt det är men jag tycker det känns lite trevligare, speciellt eftersom min inte luktade så bra när jag fick överta den.
 
Håll uppsikt
Speciellt när man ska laga mat med mycket vätska är det alltid bra att kolla in i micron medan det lagas. Vet inte hurvida det är farligt eller ej att stirra in i micron men håll uppsikt och kolla till ibland. På så vis märker man om det är påväg att börja koka över, då får man helt enkelt öppna luckan, röra om i maten och kanske sänka effekten. Då slipper man torka ut matkladd som har exploderat i micron
 
Haha roligt och givande inlägg jag vet. Men det kommer komma mer tips om själva matlagningen och tillbehören.

Varm oboy

Varför hålla på och bränna mjölk i kastrull när man kan värma det i micron?En och en halv minut på högsta effekt. Sen har jag skummat oboyen med en handskummare från ikea. Klart!
Ber om ursäkt för den osmickrande bilden...

Koka ris

Detta blir det första receptet, nämligen att koka ris! Superenkelt!
 
Receptet kommer från Kokbok för microvågsugn Ica bokförlag 1988 men jag har gjort vissa ändringar efter egna erfarenheter.
Blir 4 portioner
Du behöver:
2 dl vanligt vitt ris
1/2 tsk salt (jag mäter aldrig upp salt utan höftar lite, men ta hellre för lite än för mycket)
1 tsk margarin, smör eller olja (går att minska ner om man vill)
4 dl vatten
 
Gör såhär:
1.Skölj riset, lättast i en sil
2. Mät upp vatten, ris, salt och matfett i en stor form med höga kanter.
3. Täck formen med ett lock
4. Koka först riset på högsta effekt i 5 minuter
5. Ta ut formen och rör runt i riset
6. Koka riset igen (med lock!) men den här gången på låg effekt i 12-14 minuter. Jag körde på 300 watt i 12 minuter.
7. Rör om lite i riset och låt gärna stå en stund innan servering
8. Varsågod och ät!
 
 
Ni får ursäkta mig för den något suddiga och dåliga bilden, ska bättra mig på detta. Men de flesta vet väl hur ris ser ut?
 

Vem är jag?

  • Jenny Åberg
  • 19 år gammal
  • Pluggar till sjuksköterska på MDH.
  • Bor i studentlägenhet på 22 kvadrat
  • Har 2 urkassa spisplattor
  • Köket saknar fläkt
  • Köket saknar ugn
     
     
    Bild en föreställer min fina micro. Den står på ett kylskåp som står under hatthyllan i hallen.
    (jag och min micro)
     
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.